Osteopathie

Osteopathie

Wat is osteopathie?

Marc De Kock is uw gespecialiseerde osteopaat in Willebroek.

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, van organen en weefsels in het lichaam. De osteopaat onderzoekt en behandelt manueel de bewegingsmogelijkheid van al deze systemen en zoekt naar bewegingsbeperkingen die een verband kunnen hebben met de klacht van de patiënt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide praktische kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie.

 

Wat doet men tijdens een osteopathie behandeling?

Tijdens de behandeling zullen alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam, die met de klacht verband houden, in kaart gebracht worden. Zo zoekt de osteopaat naar de oorzaak van de klacht en behandelt deze door middel van manipulaties, spiertechnieken en mobilisaties. De osteopaat geneest niet maar moedigt het lichaam aan om zelf te genezen. Dit doet hij door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan, op te heffen. Apparatuur of medicijnen worden normaal gesproken niet gebruikt.

Na de behandeling heeft het lichaam tijd nodig om te reageren op de technieken. Meestal wordt minstens een week gewacht tussen twee behandelingen in.

Deze behandeling is enorm efficiënt in functie van:

  • Klachten die in relatie staan tot het bewegings- (lage rugpijn, lumbago, nekpijn…) en zenuwstelsel (sciatica…), zoals: pijn, ongemak en verminderde functie van spieren, gewrichten.
  • Een val, kwetsuren en verstuikingen, de effecten van een onaangepaste houding, verhoogde spanning, emotionele stress en hoofdpijn.
  • Een verminderde functie van lichaamssystemen die zich merkbaar maken in de vorm van verteringsproblemen, klachten van de bloedsomloop, ademhalingsklachten, oor-, neus- en keelproblemen, urologische klachten, stressgerelateerde en infectieziekten. Het is ook aangetoond dat osteopathische zorg effectief ondersteunend is bij ziekenhuisopname en postoperatief herstel.
  • Sport-gerelateerde klachten op alle niveaus, topsporters incluis.
  • Geassocieerde klachten bij zwangerschap, de pasgeborene en tijdens de kindertijd.
  • Soms weet de patiënt niet wat er scheelt maar ze voelen zich niet goed. Misschien voelen ze zich “niet goed in hun vel”, of ervaren ze een gebrek aan comfort dat er voordien wel was.

Callout quote: “De Indiba celtherapie wordt gebruikt door de meeste topclubs in het voetbal, maar ook in de wielerwereld zoals Contador”